Już od czterech pokoleń kawa jest dla rodziny Dante mieszkającej w Modenie, prawdziwą pasją. To nie tylko doświadczenie, technologia, umiejętności zdobywane przez lata to także sztuka. Kawa doskonała składa się z pięciu podstawowych zmysłów, do którego właściciel palarni dodał szósty najważniejszy - serce. Początek historii palarni rozpoczyna się w 1909 roku, kiedy Ambrogio Cagliari reprezentował brazylijski rząd we Francji. Ambrogio był pod takim wrażeniem plantacji kawowych w Brazylii, ze gdy wrócił w Bordeaux, postanowił założyć swoją pierwszą firmę palenia kawy. Jego syn Francesco kontynuował sztukę palenia kawy, przenosząc firmę do Włoch do Modeny. Syn Francesco, Dante, po ukończeniu studiów w dziedzinie ekonomii udał się do Brazylii, aby stać się specjalistą w świecie kawy. Doświadczenie zdobywał tam m.in. jako niezależny wykładowca ekonomii na Uniwersytecie w Bolonii, jednym z najstarszych na świecie. Obecnie Dante, uważany jest za jednego z najlepszych ekspertów kawy we Włoszech, specjalizuje się w łączeniu różnych rodzajów kawy tak, aby stworzyć idealne mieszanki. Palarnia w Modenie prowadzona jest przez Dantego i jego synów, Gabriella oraz Francesco.
Caffe Di to kawy, które charakteryzuje wspólna cecha polegająca na łączeniu szlachetnych i specjalnie wybranych ziaren kawy, które komponują się tak, aby stworzyć dokładnie to czego szukasz, czyli doskonalej, aromatycznej kawy. W mieszankach Caffe di występuje mała ilość rodzajów ziaren, ponieważ najlepsze produkty wykonane są z niewielu rodzajów kawy, ale bardzo starannie wybranych, wysokiej jakości ziaren.
Caffe Di gwarantuje bogate, pełne w smaku i aromacie mieszanki, które zachowują swoje najważniejsze właściwości niezmienione od momentu produkcji aż do momentu zaparzenia filiżanki kawy. Wysoka jakość ziaren kawy, zapach i smak sprawia, ze Caffe Di to doskonały wybór.